Coks Feenstra

Inicio

Biografía

Libros

Publicaciones

Conferencias

Preguntas y respuestas

Contacto

Subscribe to our mailing list

* indicates required

- Temas -

Jabones Beltrán

LAS DUDAS Y CONSULTAS DE PADRES

‘Si acepto la luz y el calor del sol, también debo aceptar los rayos y los truenos’ Kahlil Gibran

School

Pregunta de Annemiek van der Velde (Bemmel, Nederland, el 13 de enero del 2015)
Dag Coks, Wij zitten met een complex vraagstuk. Misschien kun jij ons raad geven. Wij hebben 3 kinderen, waarvan een twee eiige jongenstweeling van elf jaar. Ze hebben beiden het syndroom van Asperger, gaan naar regulier onderwijs, en hebben altijd ieder in een eigen klas gezeten. Ze doen het op school prima en passen zich aan, maar de Asperger geeft thuis nog regelmatig hele moeilijke situaties. Omdat ze volgend jaar naar voortgezet onderwijs gaan, hebben wij zorgvuldig naar een passende school gezocht. Wij hebben er eentje gevonden op 5 km fietsafstand. Wij hebben met name gekeken naar wat goed is voor de jongens gezien hun Asperger. De school van keuze is goed gestructureerd en wat kleinschaliger. Voor de kerstvakantie hadden we een gesprek met de VO school. Toen kwam aan de orde dat ze het beleid hebben om alle kinderen uit ons dorp in dezelfde klas te plaatsen, zodat ze dezelfde uren hebben, en makkelijk samen kunnen fietsen. Heel mooi, maar dat valt voor ons raar uit. De mogelijkheid bestaat dus dat onze beide jongens in dezelfde klas terecht komen. Dit zijn ze nooit gewend geweest en ze zouden veel liever apart blijven! Het lijkt ons ook verre van ideaal. Daar komt bij dat de jongens vaak een lastige relatie met elkaar hebben. Wat voor een groot deel weer verklaarbaar is door hun beider autisme. Het gaat de laatste tijd trouwens iets beter tussen hen. Onze keuze voor deze school is zorgvuldig gemaakt. Door de structuur die deze school biedt, zien we de meeste kans als gezin ook een beetje overeind te blijven. Want de jongens reageren thuis op de dag. Dus als de dag overzichtelijker is, zal het thuis ook makkelijker gaan. Ik ben wel een beetje bang dat als ze heel de dag in elkaars nabijheid zijn, dat een deel van de voordelen van deze school weer wegstreept. Uiteraard kunnen we de school vragen één van de jongens in een andere klas te plaatsen. Maar als dat zou betekenen dat hij dan bij geen enkel kind uit ons dorp komt, lijkt me dat ook niet handig. Juist bij een kind met Asperger dat sociaal gezien niet zo heel handig is. Wat zou het voor hen kunnen betekenen als ze juist in de puberteit bij elkaar geplaatst worden. De tijd waarin ze behalve van ons, ook los van elkaar moeten komen? Is de plaatsing in één klas iets wat we kost wat het kost moeten voorkomen, of hoeft het niet zo'n ramp te zijn qua ontwikkeling? Vriendelijke groet, Annemiek van der Velde

Respuesta: Hai Annemiek Ja, dit is inderdaad een lastige situatie, maar ik heb wel een paar ideeën. Het lijkt me inderdaad voor de jongens niet fijn en niet goed om bij elkaar te zitten. Ze kunnen elkaar nl versterken in hun gedrag. Dit is dus ook voor de klas niet prettig. Als de leraren dat begrijpen, is de school waarschijnlijk meer bereid om naar een andere oplossing te zoeken. Volgens mij is dus plaatsing van één van de jongens in de andere klas het beste, maar dan niet alleen. Er zijn vast nog wel een paar meer kinderen die het bv niet kunnen vinden met anderen uit de klas en die dus beter gescheiden kunnen zitten. Als is het er maar één of twee, dan zou dat al een groot verschil maken. Liefst natuurlijk een paar meer. Dit moet dan in overleg met de ouders gedaan worden. Ik acht dit echt wel mogelijk. Dus: vraag aan de school of er mogelijkheden zijn om dit cursusjaar af te wijken van de gangbare norm. Benadruk dat dit beter is voor de klassen, want twee leerlingen met hetzelfde autistische syndroom is mogelijkerwijs voor een klas niet een goede situatie. In de puberteit zetten tweelingen zich vaak tegen elkaar af en is hun behoefte aan privacy groter dan daarvoor. Als ze nu al aangeven niet samen te willen zitten, dan zou ik het absoluut niet voorstellen, zo vlak voor de periode van de puberteit. De kans dat hun behoeftes veranderen, is mi heel klein, nihil eigenlijk. Met vr groet Coks Feenstra Ik hoor graag hoe het verder gaat en wat er besloten wordt.
BabyBjörn
Coks Feenstra - Psicóloga Infantil

Tu pregunta

Por favor rellena las casillas de abajo. Tu correo electrónico no aparecerá en la página, sólo tu nombre y lugar de procedencia. Puedo resumir tu pregunta si me parece oportuno.

  * Campos obligatorios
* Nombre:
* Por favor no llenar / leeg laten a.u.b.:
* E-mail:
Pais:
Comunidad:
* Pregunta:
  Por favor copia el código de la parte izquierda en la parte de derecha.
Código:
Por favor copia el código de la parte izquierda en la parte de derecha.  
 

design by Gissel Enriquez - development by Jeronimo Design