Coks Feenstra

Welkom

Persoonlijk

Publicaties

Boeken

Lezingen

Vragen & Antwoorden

Contact

Subscribe to our mailing list

* indicates required

- Themas -


- Zoeken -

Zoek door middel van trefwoorden het thema dat jou persoonlijk interesseert:

Publicaties

OUDER EN LEERKRACHT ZIJN

Een probleem voor vele ouders is niet alleen het thuiswerken op zich, maar ook de kinderen begeleiden bij hun huiswerk.

Jullie zijn nu niet alleen ouders, maar ook leerkracht. Een bepaald niet makkelijke combinatie, zeker niet als de kinderen niet meewerken of elkaar negatief beïnvloeden.

Ik bespreek een aantal situaties die in de webinar voor de ouders van de NVOM afgelopen week naar voren kwamen en waarbij ik bij enkele op dat moment niet direct een pasklare oplossing voor had. Die schoten me wel later te binnen. Alsnog dus hier wat suggesties:

• Mijn zoontje van 7 jaar heeft mijn hulp nodig bij zijn huiswerk. Ik ben met hem en mijn tweejarige tweeling alleen, terwijl mijn man boven werkt. Hoe kan ik hem die hulp geven terwijl ik ook een oogje in het zeil moet houden wat betreft de peuters? Heb je tips?

Een probleem voor vele ouders is niet alleen het thuiswerken op zich, maar ook  de kinderen begeleiden bij hun huiswerk.

• In dit geval zou ik gebruik maken van leuke filmpjes voor je peuters. Normaal ben ik terughoudend met tv tijd voor (jonge) kinderen ivm de hersenontwikkeling, maar dit is een speciale situatie. Er zijn nog meer mogelijkheden: maak voor beiden een verrassingsdoos. In een schoenendoos stop je wat leuke, kleine speeltjes, zoals een popje, een stukje klei, een doosje rozijnen. Ze krijgen alleen deze doos op het moment dat jij je oudste helpt. Stop er regelmatig iets nieuws in. Zo zijn ze zeker een tijdje bezig. Kun je wellicht ook hun slaapje gebruiken voor het huiswerkmoment? Laat papa ook één deel van het thuiswerk op zich nemen, zoals het vak dat je zoontje het moeilijkst vindt en wat dus het meeste tijd neemt.

• Mijn tweeling, twee jongens twee-eiig, 7 jaar, zitten op school in aparte klassen. Ze waren daardoor veel minder competitief geworden. Nu is dat echter weer helemaal terug. Ze kijken wat de ander doet, hebben commentaar, ruziën over wie het het beste doet.....ik word er stapel van.

Imiteer de situatie van school. Dus ook thuis op aparte plekken werken. Zo zien ze niet wat de ander doet en heb je geen akelige opmerkingen. Jij peddelt dan van de een naar de ander, dat is meer werk, maar lijkt me de beste situatie. Vermijd dat ze bij elkaar gaan kijken. Op school kan dat ook niet, dus thuis evenmin.

• Mijn tweeling, eeneiige jongens van 6 jaar, houden elkaar van het werk, hun concentratie is heel slecht.

Ook in dit geval zou ik kiezen voor aparte ruimtes. Desnoods een hoekje in de gang en de ander in de woonkamer (dit wissel je per week af). Het is bekend dat een tweeling elkaar beïnvloedt in hun gemoedstoestand, dus heeft eentje weinig zin, dan hebbben ze samen nog minder interesse.

• Mijn jongen/meisje tweeling, 10 jaar, reageert heel verschillend. Zij werkt heel consciëntieus maar hij heeft geen zin en wordt boos als ik zeg dat hij aan zijn huiswerk moet. Dan begint hij te schreeeuwen en te gillen.

Bedenk dat het twee verschillende kinderen zijn. Zij heeft een intrinsieke drive om te werken, dat maakt het voor haar gemakkelijker. We zien dit vaker bij meisjes. Het schoolsysteem (de manier van leren) sluit beter aan bij het meisjesbrein dan bij het jongetjesbrein. Jongens hebben het dus sowieso lastiger. En hebbben meer behoefte aan lichamelijke beweging. Wees de bondgenoot van je zoon. Zeg hem dat je snapt dat hij weinig zin heeft, maar dat jullie het samen gaan doen. Ga naast hem zitten en help hem. Met jouw steun zal het hem wel lukken. Wie weet wordt het zelfs nog best een gezellige activiteit, omdat hij dankzij jouw begripvolle houding zich er doorheen worstelt. Bedenk ook dat dit nog niets over de toekomst zegt. Hij heeft meer behoefte aan spelen en fysiek bezig zijn, zoals knutselen, maar zal zeker later een harde werker kunnen zijn. Prijs hem uitbundig voor zijn medewerking.

Tot slot een algemene tip: voor kinderen is het lastig om in jou, als moeder, de leerkracht te zien. En voor jou als moeder is juf zijn ook een nieuw beroep.

Het kan helpen als je op die momenten je als juf presenteert. Dus zet bijvoorbeeld een petje op of doe een colbertje aan en leg hen uit dat je nu even 'de juf' bent. Zo zien je kinderen je in de andere rol en hebben, wellicht, meer respect voor je, terwijl jij in deze rol meer autoriteit durft te nemen. Probeer het. Misschien werkt het voor jullie.

Ook helpt het om het huiswerk steeds op hetzelfde dagdeel te doen. Dat brengt structuur in jullie leven. Vermijd dat het een thema wordt van veel wrijvingen dat de hele dag doorspeelt. Dat is funest voor de sfeer. Al werken de kinderen nu minder dan normaal, toch leren ze ook heel veel, want spelen en creatief zijn is een bron van nieuwe kennis en vaardigheden.

Sowieso is het een goed idee dat de ouder die het het makkelijkst afgaat, deze taak op zich neemt of dat jullie deze taak verdelen. En misschien heb je een enthousiaste zus, broer of zwager etc., die graag deze taak op zich neemt en je kind(eren) helpt via Skype. Zeker voor de wat oudere kinderen, vanaf 9 jaar, kan dat een goed hulpmiddel zijn. Op die manier delegeer je (een deel van) deze taak aan derden.

Deze tijd vraagt van ons om creatief te zijn en out of the box te denken. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan we denken. Bovendien is dit een tijd waarin de solidariteit hoogtij viert. Durf dus vooral hulp te vragen.

Coks Feenstra

kinderpsycholoog, gespecialiseerd in meerlingen

auteur van 'Het Grote Tweelingenboek', Uitgeverij Ad. Donker[ meer artikelen over De opvoeding van een tweeling / drieling ]

Coks Feenstra - Psicóloga Infantil

design by Gissel Enriquez - development by Jeronimo Design