Coks Feenstra

Welkom

Persoonlijk

Publicaties

Boeken

Lezingen

Vragen & Antwoorden

Contact

Subscribe to our mailing list

* indicates required

- Themas -


- Zoeken -

Zoek door middel van trefwoorden het thema dat jou persoonlijk interesseert:

Publicaties

IN GEZELSCHAP VAN JE KINDEREN THUISWERKEN

Vele ouders zitten op dit moment in deze situatie. Een hele uitdaging want het is een heuse contradictio in terminis.

Ik pretendeer dan ook niet de oplossing te hebben, maar wel een aantal tips die een en ander iets vergemakkelijken. Zelf heb ik jarenlang thuisgewerkt, ook in de drie-maanden lange zomervakanties die hier gewoon zijn:

Vele ouders zitten op dit moment in deze situatie. Een hele uitdaging want het is een  heuse contradictio in terminis.

• Volg een vast dagschema. Begin op een vast uur. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat. Dat helpt je gemoed en zorgt ervoor dat je je werk als werk blijft zien. Wel een kanttekening: wees tegelijkertijd flexibel. Met kinderen kunnen er makkelijk onverwachte dingen gebeuren; de baby geeft over, je oudste is opeens niet lekker, etc.

• In het geval dat beide ouders thuiswerken, wissel elkaar dan af. Maak een rooster waardoor een ieder zijn/haar tijd heeft. Stel dit bij als eentje te weinig tijd blijkt te hebben. Gebruik de vroege ochtenduren nog voor de kinderen wakker zijn en hun (middag)slaapjes. Ben je een alleenstaande ouder, dan is je situatie nog veel lastiger. Voor jou (en ook andere ouders) is het wellicht een optie om een oppas te regelen die bepaalde uren met de kinderen is. Spreek duidelijk met de kinderen af dat ze je niet mogen storen (of minimaal één keer).

• Wees realistisch. Thuiswerken betekent ook dat je je doelen niet altijd haalt. Maak een korte-en lange termijn planning waardoor je kunt switchen. Wees niet te streng voor jezelf, want dan ligt frustratie op de loer. Kijk naar wat je hebt gedaan ipv wat er nog moet gebeuren.

• Maak (nu wel) volop gebruik van televisie om te kunnen werken. Normaal gesproken is een grens hanteren wat betreft het aantal uren 'schermpje kijken' belangrijk, maar nu is de situatie precair. Een goede sfeer in huis is essentieel. Als jij iets kunt afmaken, ben je daarna een leukere moeder /vader en heb je meer ruimte voor een spelletje met je kinderen.

• Houd het schema van werkdagen en weekend aan. Op zijn minst één vrije dag heb je nodig om bij te tanken.

• Stel prioriteiten. Er is geen tijd voor alles, dus je moet kijken naar wat het belangrijkste is. Een iets minder geordend en schoon huis is onvermijdelijk. Strijken is een luxe geworden. Kinderen elke dag badderen kun je ook om de dag doen. Zo creëer je tijd.

• Kijk niet vlak voor je gaat werken, naar het laatste nieuws. Het brengt zeer waarschijnlijk onrust in je hoofd (weer zoveel nieuwe Corona zieken erbij). Je brein heeft rust en veiligheid nodig om zich te kunnen concentreren. Beperk het aantal momenten per dag waarop je het nieuws volgt, tot twee. Je brein kan grote hoeveelheden informatie niet aan.

• Deze tijd maakt ons duidelijk wat we belangrijk vinden. Wat mis je en wat niet? Ben je opgelucht omdat bepaalde activiteiten niet meer doorgaan, dan is het tijd om deze te schrappen. Geniet je van de quality-tijd met je man en kinderen, houd dit dan vast, als straks het 'normale' leven weer op gang komt. En misschien zijn nu opeens bepaalde dingen voor jou duidelijk geworden, zoals 'ik wil toch echt een andere baan' of 'ik wil voortaan minimaal 2 dagen thuiswerken'. Dat zijn de winstpuntjes van deze tijd.

In de webinar van afgelopen donderdag 2 april voor de NVOM kwamen een aantal situaties naar voren van thuiswerkende ouders die te maken hadden met het huiswerk van hun kinderen. Ik kon niet op alles direct een passende oplossing vinden, dus in het volgende blog wat aanvullende tips.

Coks Feenstra

Auteur van 'Het Grote Tweelingenboek', Uitgeverij Ad. Donker[ meer artikelen over De opvoeding van een tweeling / drieling ]

Coks Feenstra - Psicóloga Infantil

design by Gissel Enriquez - development by Jeronimo Design